Oleje roślinne tłoczone na zimno są bogate w wiele wartościowych dla zdrowia składników, bywają nazywane płynnym złotem polskich pól i łąk – nie bez powodu. Świetnie sprawdzają się zarówno w kuchni jak i w domowej kosmetyczce. Jakie są główne właściwości i możliwości zastosowania oleju?

Wartości odżywcze oleju tłoczonego na zimno

Oleje tłoczone na zimno, czyli nie poddawane obróbce w wysokich temperaturach, zachowują wiele wartości odżywczych pochodzących z natury. Temperatura w jakiej są obrabiane na każdym z etapów produkcji nie przekracza 40 stopni Celsjusza. Nie są one rafinowane, zachowują więc naturalny smak i zapach. Bogate są w nienasycone kwasy tłuszczowe, które mają bardzo korzystny wpływ na pracę serca, układ krwionośny – obniżają ciśnienie krwi, działają przeciwzakrzepowo, a także poprawiają ogólną odporność. Dla organizmu niezwykle ważne są także proporcje wartości odżywczych, Polskie Towarzystwo Kardiologiczne zaleca, by w przypadku nienasyconych kwasów tłuszczowych była ona na poziomie 1:4, dokładnie taka proporcja pojawia się także w olejach tłoczonych na zimno. Można śmiało powiedzieć, że jest to najzdrowszy rodzaj oleju po jaki można sięgnąć.

Zastosowanie oleju tłoczonego na zimno

Tego rodzaju tłuszczów nie powinno się używać do smażenia, ani niczego, co oznaczałoby obróbkę termiczną. Świetnie sprawdzą się zaś do sałatek, polewania serów i wędlin, do pieczywa, czy jako składnik sosu do ciepłych dań. Można użyć go przy robieniu domowego pesto czy humusu, a także jako dodatek do ciast i lodów.

Oleje sprawdzą się nie tylko w kuchni. Od wielu lat moda na naturalne kosmetyki i pielęgnację święci triumfy. Zimnotłoczone oleje ze względu na ilość wartości odżywczych, świetnie sprawdzają się także przy pielęgnacji urody. Tłuszcze rozpuszczają tłuszcze, a więc oleje mogą być używane jako środek do demakijażu, mogą też być ostatnim etapem wieczornej pielęgnacji cery. Nakładane na krem sprawią, że składniki odżywcze zawarte w produktach lepiej się wchłoną, a skóra będzie odprężona i nawilżona. Oleje tłoczone na zimno mogą znaleźć zastosowanie także w pielęgnacji włosów. W zależności od typu włosów należy wybrać odpowiedni olej, nałożyć go na wcześniej zwilżone włosy, przetrzymywać przez około 20 minut, a następnie dokładnie zmyć.

Chcąc włączyć oleje tłoczone na zimno do swojej codziennej diety, lecz nie mając pomysłu w jaki sposób zaaplikować je do swoich posiłków, można również spożywać olej sam w sobie. Zalecana ilość to jedna łyżeczka raz dziennie, najlepiej rano.